Teroristické útoky v Kodani, policisté zastřelili útočníka

16.02.2015
čtk

Kodaní otřásly dva teroristické útoky. Jeden se odehrál v umělecké kavárně, ve které se konala přednáška o svobodě slova. Druhý před synagogou. Tam útočník zastřelil židovského člena ochranky. „Dánsko zasáhl teror… … Neznáme zatím motiv, ale jsme si vědomi, že existují síly, které chtějí Dánsko poškodit. Chtějí zablokovat svobodu projevu“, řekl dánská premiérka Helle Thorningová-Schmitová.

V kavárně, na kterou byl veden jeden z útoku zřejmě osamělého 22 letého střelce, byl zabit režisér norských dokumentárních filmů Finn Norgaard, který pracoval pro dánskou televizi, informoval o tom Dánský filmový institut. Dále byli zraněni tři policisté. Debatu, při které došlo k útoku, pořádal dánský karikaturista Lars Vilks. Ten dlouhodobě čelil výhružkám za karikaturu proroka Mohammeda, která byla otištěna v roce 2007. Vilks nebyl při útoku v kodaňské kavárně zraněn.

„Střelba v Kodani je šokujícím útokem na svobodu slova a vyznání“, uvedl britský premiér David Cameron. Útoky kromě něj odsoudili také německá kancléřka Angela Merkelová, český premiér Bohuslav Sobotka nebo Saudská Arábie. Francouzský prezident Francois Hollande vyjádřil solidaritu s Dánskem a navštívil dánské velvyslanectví v Paříži, uvedl Elysejský palác.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek