Policejní dohra kandidatury Bratušekové na eurokomisařku

12.03.2015

Zneužila slovinská expremiérka Alenka Bratueková svého postavení, aby ji vláda nominovala jako kandidátku na eurokomisařku? Slovinská policie tuto možnost vyšetřuje a prohledala její dům.

Celkem 27 policistů prohledávalo domov expremiérky a kanceláře její strany nazvané Aliance Alenky Bratušekové, informovala agentura Reuters.

Bratušeková byla první ženou, která stála v čele slovinské vlády. Vedla ji od února 2013 do loňského května v době, kdy Slovinsko zažívalo nejhorší ekonomickou krizi od odtržení od Jugoslávie v roce 1991.

Loni ji její středo-středolevicový kabinet nominoval jako kandidátku na post eurokomisaře za Slovinsko. Bratušeková ale svou kandidaturu stáhla, když nezvládla odbornou debatu v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů.

Až 1 rok vězení?

Podle policie neměla Bratušeková ze své kandidatury žádný materiální zisk, snaží se ale zjistit, zda „nezneužila své oficiální postavení“, píše Reuters. Pokud by byla shledána vinnou, hrozilo by jí až roční vězení.

Bratušeková uvedla, že policejní prohlídka byla naprosto zbytečná, protože veškeré podklady týkající se její nominace už nějakou dobu má protikorupční komise. Ta loni v říjnu uvedla jen to, že Bratušeková neměla hlasovat pro svoji vlastní kandidaturu a dále se věcí nezabývala.

Bratušeková z postu premiérky odešla poté, co těsně prohrála ve volbách šéfa strany Pozitivní Slovinsko. Následně založila vlastní stranu, která v předčasných volbách loni v červenci získala čtyři křesla v parlamentu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek