Lidé protestovali v Budapešti proti Orbánově kontaktům na Rusko

16.03.2015
čtk

Demonstranti v Budapešti protestovali proti sílícím vazbám Maďarska na Rusko a maďarského premiéra Viktora Orbána obviňovali z uzurpování moci a korupce. Protivládních demonstrací se zúčastnilo několik set tisíc lidí. Protest se konal v den, kdy v Maďarsku začal platit zákon o zákazu nedělního prodeje, proti němuž jsou podle průzkumu dvě třetiny Maďarů.

Demonstranti prošli centrem Budapešti několikrát. Na shromáždění demonstrantů se objevovaly vlajky Evropské unie a Maďarska, zněly písně proti Orbánovi a jeho straně Fidesz.

Demonstranti požadují, aby vláda podrobně informovala o dohodě s Ruskem na rozšíření jaderné elektrárny Paks. Ta vyvolává kritiku i bruselské exekutivy. Dále se demonstrovalo za větší transparentnost v nakládání s veřejnými penězi. Demonstrace byla svolána přes Facebook.

Nový zákon o regulaci nedělního prodeje, který musely maďarské obchody dodržovat v den demonstrace poprvé, ovlivnil podle agentury AP nálady demonstrantů. Zákon prodej zakazuje, výjimky platí pro lékárny, malé obchody provozované jejich vlastníky a pro obchody umístěné v nemocnicích, věznicích, na čerpacích stanicích, na nádražích a letištích.

Sám Orbán promluvil na shromáždění věnovaném výročí protihabsburského povstání v roce 1848. „Víme dobře, že budoucnost nezávisí na míře zakřivení okurek,“ řekl Orbán v narážce na snahy bruselských byrokratů o regulaci unijních pravidel. Jsme součástí Evropy a její podobu chceme určovat spolu s ostatními zeměmi,“ uvedl.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek