Nizozemsko: komunální volby mohou ohrozit vládu

19.03.2015
čtk

Strany nizozemské vládní koalice utrpěly v místních volbách ztráty, které je brzy připraví o podporu v senátu, uvedla agentura Reuters. To podle místních komentářů může vést až k pádu vlády a rozhodně zpochybní reformy, které chystá a označuje za nezbytné liberální premiér Mark Rutte.

Nizozemci zvolili nová vedení všech 12 provincií v zemi. Členové těchto vedení rozhodnou koncem května o složení horní komory parlamentu na příští čtyři roky. Vládní koalice přitom podle Reuters na základě dnešních výsledků přijde o třetinu svých senátorských křesel a bude pro své návrhy potřebovat podporu části opozice, a to nejspíš výměnou za ústupky v reformách.

Premiér a šéf Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) Rutte ale již před hlasováním, jehož špatný výsledek pro strany koalice se předpokládal, prohlásil, že jeho vláda bude přes neúspěch pokračovat a nebude vyhlašovat předčasné parlamentní volby. Ty řádné se mají konat až v roce 2017. Podle některých analytiků ale situace může vést i k pádu vlády, kterou nyní tvoří VVD se Stranou práce (PvdA).

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek