Praha dá projekty financované z fondů EU 477,5 milionů

19.06.2015
čtk

Město Praha dá na projekty financované z evropských fondů 477,5 milionů korun. Jedná se o projekty v rámci zlepšení dopravy, revitalizace a ochrany území nebo podpory podnikání. Materiál schválili pražští zastupitelé. V minulosti Praha dosáhla z fondů na více než 300 milionů euro.

V materiálu je uvedeno ve třech oblastech dohromady více než šest desítek projektů. Mezi projekty, které mají být financovány v rámci podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy, jsou rekonstrukce tramvajových tratí na Plzeňské, Evropské a ve Střešovicích. Na ty půjde dohromady 347 milionů korun.

Mezi projekty, které jsou zařazeny v oblasti revitalizace a rozvoje území je například revitalizace parku na Chaplinově náměstí v Praze 5, oprava rybníka v ulici Dubinská v Praze 21 nebo revitalizace okolí Rokytky v Kolodějích. Opravou má projít i park u hřbitova v Dubči. „Formou revitalizací parků a zahrad chceme dosáhnout zvelebení Prahy, protože jsme si vědomi důležitosti a potřeby zelených zákoutí, kde mohou nejen Pražané trávit svůj volný čas,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Největší množství projektů se sešlo v rámci podpory podnikání. Podle materiálu jich je až 48. Mezi nimi jsou projekty jednotlivých živnostníků i malých firem.

Praha dostane do roku 2020 z evropských fondů na jednotlivé projekty pouze 50 procent nákladů. Dosud to mohlo být až 85 procent. Zbylou polovinu nákladů bude muset zřejmě hradit ze svého rozpočtu. Celkem by do Prahy mělo z unie do roku 2020 doputovat asi 500 milionů eur (13,7 mld. Kč). V minulosti Praha čerpala evropské dotace ve dvou operačních programech, nově to bude pouze v jednom.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek