Bývalý šéf AfD založil novou stranu

20.07.2015
čtk

Bývalý šéf německé euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD) Bernd Lucke se stal předsedou nové strany s názvem Aliance pro pokrok a obrodu (ALFA). Informovala o tom agentura DPA.

Nové politické uskupení založili někdejší členové AfD, kteří kvůli nespokojenosti s údajným ideovým posunem směrem ke krajní pravici ze strany vystoupili. Sám Lucke oznámil odchod z AfD minulý pátek.

Lucke vyzval členy své nové strany ke konstruktivní a věcné práci. Zájem o členství v ALFA prý projevilo už asi 5000 lidí. Na dnešní ustavující schůzi ve středoněmeckém Kasselu se sešlo asi 70 lidí. Většina z nich patřila k iniciativě Budíček 2015, která vznikla v rámci AfD ve snaze zabránit straně k posunu od liberálních hodnot ke krajně pravicovým postojům.

Lucke, který iniciativu vedl, ale nakonec prohrál několik měsíců trvající vnitrostranický boj o moc s poslankyní saského zemského sněmu Frauke Petryovou, která ho v čele strany vystřídala. Lucke z AfD, kterou v roce 2013 založil a za níž byl loni zvolen poslancem Evropského parlamentu, nakonec odešel. Spolu s ním stranu opustilo asi deset procent členů.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek