Sobotka: Mandát pro Chovance se nemění

16.09.2015
Euroskop, čtk

Mandát pro ministra vnitra Milana Chovance na další jednání evropských ministrů vnitra se nemění, řekl ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka. Česko podle něj chce nadále diskutovat o řešení migrační krize bez povinných kvót pro přerozdělování uprchlíků. Navrhuje je Evropská komise. Česko s nimi nesouhlasí.

„Platí mandát vlády pro ministra vnitra, protože to není nějaké nové jednání, ale je to pouze přerušené jednání, které nedospělo k závěru,“ řekl Sobotka.

Ministři vnitra zemí EU se tento týden v otázce rozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivými unijními státy podle kvót neshodli, i když plán přerozdělení 120.000 osob podpořila podle lucemburského předsednictví velká většina členských zemí.

Sobotka zopakoval, že pro Česko je nepřijatelný jakýkoliv trvalý přerozdělovací mechanismus. Nechce prý zavázat budoucí české vlády k něčemu, co by mohlo znamenat problém z hlediska ekonomického nebo sociálního vývoje. Praha se podle premiéra bude snažit debatu uvnitř unie ovlivnit a najít rozumný závěr, který bude možné podpořit.

K dalšímu jednání se unijní ministři vnitra v Bruselu sejdou příští týden v úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek