Portugalsko: vládní koalice vyhrála, ale nemá většinu

05.10.2015
Euroskop, čtk

Portugalská vládní pravicová koalice zvítězila ve volbách, ale ztratila v parlamentu většinu. Není tedy jisté, zda se udrží u moci. Podle agentury DPA to vyplývá z průběžných výsledků oznámených po sečtení více než 90 procent hlasů.

Podle průběžných výsledků Coelhova koalice Sociálnědemokratické a Lidové strany dostala 41 procent hlasů, zatímco druhou Socialistickou stranu bývalého lisabonského starosty Antonia Costy podpořilo kolem 32 procent hlasujících voličů.

Agentura DPA nicméně upozornila, že socialistům by se mohlo podařit sestavit koalici s dalšími dvěma stranami, které se do parlamentu ještě podle všeho dostanou a jsou levicového ražení. Koalice demokratické jednoty (CDU) má zatím 7,5 procenta hlasů a marxistický Levicový blok (BE) 9,2 procenta.

V předvolebních průzkumech ještě před měsícem vedla Socialistická strana, ale poslední sondáže před hlasováním předpověděly vítězství Coelhovy aliance. Naznačily ovšem i možnost, že by vládní koalice mohla v parlamentu přijít o většinu.

Jednapadesátiletý Coelho si udržel důvěru velké části obyvatel, přestože od nich žádal velké oběti při překonávání dluhové krize. Jeho hlavním argumentem v předvolební kampani bylo to, že úsporné kroky se vyplatily a vedou k ekonomickému oživení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek