Tsipras představí program řecké vlády

05.10.2015
Euroskop, čtk

Staronový premiér Alexis Tsipras představí program řecké vlády, kterou utvoří levicová strana SYRIZA a nacionalisté ze strany Nezávislí Řekové.

Ministrem financí zůstal Euklidis Tsakalotos, který se podílel na přípravě nové finanční dohody s mezinárodními věřiteli. Předseda Nezávislých Řeků Panos Kammenos se vrací na ministerstvo obrany, za formaci SYRIZA bude ministrem hospodářství znovu Jorgos Statchakis a zahraniční agendu opět povede Nikos Kotzias.

Realizace dohody s eurozónou

„Realizace záchranného programu nebude snadná. Ale my jsme povinni tato rozhodnutí učinit, přestože se nám nelíbí. Je to nezbytné, abychom se mohli zbavit tohoto systému dohledu a okamžitě zahájit diskusi o věcech týkajících se dluhu,“ prohlásil Tsipras v projevu po složení přísahy nového parlamentu.

Tsipras řekl, že má v úmyslu co nejdříve dokončit první kontrolu plnění záchranného programu ve výši 86 miliard eur, dohodnutého se zahraničními věřiteli v srpnu. To by Athénám mohlo otevřít cestu k jednáním s partnery v eurozóně o snížení dluhu.

„Naším hlavním cílem je zbavit se tohoto systému dohledu a získat přístup k trhu. Ale nezbytnou podmínkou pro to je návrat k růstu,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek