Rumunsko má prozatímního premiéra

06.11.2015
Euroskop, čtk

Rumunský prezident Klaus Iohannis jmenoval ministra školství Sorina Cimpeanua předsedou prozatímní vlády. Dosavadní premiér Victor Ponta ve středu odstoupil i se svým kabinetem po protestech veřejnosti vyvolané smrtí 32 lidí při pátečním požáru v hudebním klubu v Bukurešti.

Ponta od června odmítal výzvy k rezignaci v souvislosti s korupčními kauzami, kvůli nimž v pátek znovu stane v předběžném řízení před nejvyšším soudem. Odstoupit ho přiměly až úterní demonstrace desítek tisíc lidí v Bukurešti i v dalších městech rozhněvaných zkorumpovaností a neschopností úřadů, které připustily provoz v hudebním klubu, přestože neměl příslušná povolení.

„Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích,“ řekl Ponta, když ve středu oznamoval demisi. „Musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný,“ dodal. Veřejnost se ale zjevně odstoupením vlády nespokojila a tisíce lidí znovu demonstrovaly ve středu večer i dnes.

Podle ústavy musí prezident po rezignaci premiéra pověřit jiného člena vlády, aby plnil pravomoci ministerského předsedy až do vytvoření nového kabinetu. Ponta jako prozatímního ministerského předsedu navrhoval dosavadního ministra obrany Mirceu Dusu, ale Iohannis se rozhodl pro Cimpeanua v naději, že snad veřejnost nebude tolik dráždit jako někteří jiní politici spojení s Pontou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek