Chorvatské volby vyhrála opozice

09.11.2015
čtk

Konzervativní opozice v Chorvatsku se prohlásila za vítěze nedělních parlamentních voleb. Učinila tak poté, co podle oficiálních výsledků po sečtení 70 procent hlasů získalo ve 151členné sněmovně její Chorvatské demokratické společenství (HDZ) 61 křesel, zatímco vládní Sociálnědemokratická strana (SDP) 53.

„Vyhráli jsme. Strana, která získala největší počet hlasů musí v budoucnosti vést Chorvatsko,“ prohlásil podle AP předseda HDZ Tomislav Karamarko na shromáždění svých přívrženců.

Naděje na vytvoření vládní koalice se ale podle agentur nevzdává ani SDP. Její šéf a chorvatský premiér Zoran Milanović hned po oznámení předběžných výsledků vyzval stranu Most, která se ziskem 19 křesel skončila na třetím místě, ke koaličním rozhovorům.

„Chorvatsko se rozhodlo ke změně. Nemůžeme ji provést sami,“ prohlásil Milanović. Podle Reuters se již obrátil na všechny menší reformní strany, zvlášť na Most. Formace Most se opírá o občanskou iniciativu a politicky zatím není jasně politicky vyhraněná, uvedla AP.

Podle chorvatské ústavy prezident jmenuje premiéra po konzultacích s parlamentními stranami a vybírá v řadách formace, která prokázala, že má v parlamentu většinu, poznamenal Reuters.

Jazýček na vahách je strana Most

Analytici jsou toho názoru, že klíčovou úlohu v koaličních jednáních sehraje právě liberálně zaměřený Most, který sdružuje nezávislé kandidátky a vznikl před třemi roky. Profiluje se jako alternativa k oběma nejsilnějším stranám v zemi. Chce se zasazovat o reformu státního sektoru a o vytvoření příznivějšího podnikatelského prostředí.

Strany, kterým se podaří vytvořit vládní koalici, se budou muset vypořádat s chřadnoucí ekonomikou a náporem uprchlíků, kteří přes balkánskou zemi míří do západní Evropy. Chorvatsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie, státní dluh činí 90 procent ročního výkonu ekonomiky, míra nezaměstnanosti byla v září 16,2 procenta a mezi mladými dokonce 43,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek