Řecko dělá reformy, dostane peníze

23.11.2015
Euroskop, čtk

Řecko uskutečnilo všechny reformy dohodnuté s věřiteli z eurozóny, a může tak dostat další splátku ze slíbeného úvěru i peníze na rekapitalizaci bank. Uvedl to šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Atény by tak nyní měly obdržet dvě miliardy eur z dohodnuté úvěrové pomoci a také deset miliard eur na rekapitalizaci bank.

O plnění reforem jednali v Bruselu náměstci ministrů financí eurozóny. Podle Dijsselbloema se skupina shodla, že Řecko dokončilo první sadu důležitých milníků a opatření ve finančním sektoru, které jsou důležité pro úspěšný proces rekapitalizace bank.

„Dohoda připravila cestu k tomu, aby správní rada ESM 23. listopadu formálně schválila vyplacení dvou miliard eur dílčí tranše spojené s první sadou důležitých bodů,“ oznámil Dijsselbloem. Dodal, že to také umožňuje, aby ESM případ od případu učinil rozhodnutí o převodu peněz určených na rekapitalizaci bank.

Silně zadlužené Řecko se v létě po půlročním povolebním zmatku nakonec dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu. V jeho rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek