Pegida chystá celoevropskou demonstraci

01.12.2015
Euroskop, čtk

Příští rok v únoru se v několika evropských zemích včetně Česka odehrají koordinované demonstrace proti islamizaci. Na tradičním pondělním setkání příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) v Drážďanech to zaznělo od pořadatelů.

Kromě hlavního organizátora demonstrací a zakladatele hnutí Lutze Bachmanna na pódiu vystoupil také zakladatel protiislamistické Anglické ochranné ligy (English Defence League) Tommy Robinson z Británie.

Podle něj se příští rok 6. února uskuteční první evropská demonstrace proti islamizaci. Konat by se měla nejen v Německu a Británii, ale i v dalších zemích západní Evropy, například v Belgii, Francii, Nizozemsku, Švýcarsku a Rakousku. Spřátelené organizace by měly demonstrace uspořádat ale i v Česku, na Slovensku a v Polsku. Připojí se údajně i odpůrci islamizace z Austrálie.

„Spojíme se pod jednou vlajkou z jediného důvodu: Zachraňte naši kulturu, zachraňte naše země, zachraňte naši budoucnost, spojte se za lepší budoucnost našich dětí,“ uvedl Robinson.

Odpůrci hnutí Pegida se v pondělí sešli na výzvu hnutí Nopegida a Gepida, což je zkratka názvu Iritovaní obyvatelé protestují proti nesnášenlivosti drážďanských outsiderů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek