Španělské volby: Socialisté by skončili až třetí

01.12.2015
Euroskop, čtk

Tři týdny před parlamentními volbami si vládnoucí Lidová strana (PP) udržuje v průzkumech první místo. Překvapením je ale posun relativně mladé strany Ciudadanos (Občané), která předběhla socialisty (PSOE). Vyplývá to z průzkumu pro španělský deník El Mundo, který ho zveřejnil na svých internetových stránkách.

Lidová strana (PP) se v průzkumu umístila na prvním místě s 27 procenty, což je ale mnohem horší výsledek než v předchozích parlamentních volbách v roce 2011. Ty tehdy opoziční lidovci vyhráli se ziskem 44,6 procenta a získali 186 křesel.

Na druhém místě by ve volbách, které se konají 20. prosince, podle průzkumu skončila centristická strana Občané s 23 procenty hlasů. Španělská dělnická socialistická strana (PSOE), která byla léta vládnoucí stranou a od pádu Frankova režimu nikdy neskončila ve volbách hůře než druhá, by podle průzkumu agentury Sigma Dos pro deník El Mundo nyní získala 20,2 procenta hlasů.

Na čtvrtém místě se s 16,2 procenta v průzkumu umístila strana Podemos (Můžeme), která vznikla teprve loni a která bývá přirovnávána k řecké krajně levicové straně SYRIZA.

Preference oběma španělským tradičním stranám, PP a PSOE, sebraly v posledních letech podle agentury Reuters zejména vysoká nezaměstnanost a korupční skandály.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek