Dány čeká referendum o spolupráci s Europolem

02.12.2015
Euroskop, čtk

Dánové budou ve čtvrtek v referendu rozhodovat, zda dají parlamentu pravomoc připojit se k některým bodům policejní a justiční politiky EU, v nichž mají výjimku. Referendum je mnohými vnímáno jako hlasování o ochotě většího začlenění Dánska do EU.

V roce 1993 získalo Dánsko jisté výjimky v oblasti evropské integrace a ve čtvrtek to bude poprvé, kdy budou některé body předloženy k hlasování, uvedla agentura Reuters.

Vláda a velké strany napříč politickým spektrem vyzývají voliče, aby umožnili parlamentu přijmout 22 bodů unijní legislativy z oblasti práva a vnitřních věcí tak, aby země mohla pokračovat ve spolupráci s Evropským policejním úřadem (Europol) i po reformě této agentury EU.

Odpůrci ale namítají, že pokračování spolupráce je možné i bez zmíněných změn, kupříkladu uzavřením paralelních dohod. Poukazují přitom třeba na Švýcarsko, které není členem Evropské unie, ale s Europolem spolupracuje.

Odpůrci těsně vedou

Politické strany zdůraznily, že změny se netýkají dalších 18 bodů legislativy EU spadajících pod unijní politiku v oblasti práva a vnitřních věcí, včetně citlivé otázky přistěhovalectví a azylových zákonů. Kodaň se díky těmto výjimkám kupříkladu nemusí podílet na systému přerozdělení uprchlíků.

Podle expertů byla kampaň na podporu opatření nevýrazná, zatímco odpůrci změn přišli s jasným poselstvím odmítnutí většího vlivu EU na Dánsko s 5,5milionovou populací. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že tábory příznivců a odpůrců změny v Dánsku jsou prakticky vyrovnané, odpůrci prý mají o něco větší podporu. Dvacet až třicet procent respondentů nicméně uvedlo, že stále nejsou rozhodnuti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek