Cameron věří, že se EU reformuje

10.12.2015
Euroskop, čtk

Britský premiér David Cameron je přesvědčený o tom, že se podaří najít řešení pro všechny požadavky Británie týkající se reforem Evropské unie. Cameron to prohlásil během středeční návštěvy Bukurešti. Ve čtvrtek se setká s polskou premiérkou Beatou Szydlo.

Cameron slíbil britským voličům uspořádat do konce roku 2017 referendum o dalším členství země v EU. Varoval, že bez reforem, které by přiblížily evropskou integraci představám Británie, hrozí odchod jeho země z unie.

„Na summitu příští týden budeme vést zásadní diskuzi o všech reformách, které jsem navrhl a jsem přesvědčený, že v každé oblasti nalezneme řešení,“ řekl britský premiér novinářům po setkání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. „Evropská unie ukázala již dříve, že dokáže reagovat na obavy členských států. Nyní je to potřeba udělat znovu, začínáme v prosinci a další debaty se uskuteční v únoru,“ dodal Cameron.

Britský premiér již dříve uvedl, že neočekává, že by nějaká dohoda vzešla již ze summitu hlav států a vlád příští čtvrtek a pátek. V Bruselu se prý chce soustředit zejména na projednání změn, které navrhuje.

Předseda Evropské Rady Donald Tusk před pár dny v dopise lídrům členských zemí uvedl, že mezi státy EU panuje silná vůle vyhovět reformním požadavkům Británie. Země EU nicméně podle něj nejsou zajedno v postoji k návrhu Londýna omezit migraci do Británie z ostatních částí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek