Katalánsku hrozí předčasné volby

28.12.2015
Euroskop, čtk

Katalánsko nemá ani tři měsíce po regionálních volbách nového premiéra. Pokud se strany na jméně neshodnou do 10. ledna, budou automaticky vypsány nové volby.

V neděli odmítli kandidaturu úřadujícího předsedy vlády Artura Mase členové levicové strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), bez jejichž hlasů ale Masova domovská separatistická aliance Společně pro Ano (JXS) nemá většinu, která je pro zvolení premiéra potřeba. JXS má ve 135členném regionálním parlamentu 62 křesel.

Obě strany prosazují odtržení Katalánska od Španělska a společně v listopadu schválily rezoluci, v níž požadují pro region nezávislost. Menší levicová strana ale ve volební kampani slibovala, že při volbě předsedy regionální vlády nepodpoří liberálního kandidáta Mase, který tuto funkci zastává už od roku 2010.

Separatistické strany, které nyní mají v katalánském parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti. Madrid to ale odmítá. Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud loni zakázal i konání referenda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek