Konference CSU: Německo chce Británii v EU

08.01.2016
Euroskop, čtk

Německo stojí o setrvání Británie v EU, je to v zájmu Berlína i Bruselu. Na konferenci poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která je součástí vlády kancléřky Angely Merkelové, to řekla šéfka poslanců Gerda Hasselfeldtová. Konference se účastnil britský premiér David Cameron.

„CSU má velký zájem na tom, aby Británie zůstala důležitým partnerem v silné Evropské unii. Je to v zájmu Německa, ale i unie jako takové,“ řekla Hasselfeldtová v alpském letovisku Wildbad Kreuth. „Británie je pro nás významným partnerem nejen v zahraniční politice, ale i v hospodářské a finanční politice, kde máme hodně společných zájmů,“ uvedla politička.

„Mým cílem je zajistit budoucnost Británie v reformované EU,“ řekl Cameron. Podle něj nesmí osmadvacítka nadále fungovat jako jednolitý blok, ale musí nabídnout členským zemím více flexibility a brát ohled na to, že ne všechny země mají zájem na prohlubování integrace.

Cameron vyzval k férovému přístupu Bruselu vůči státům jako Británie, které nepoužívají společnou měnu ani nejsou členy schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Cameron také zopakoval svůj dřívější požadavek na omezení britských sociálních dávek pro občany z jiných unijních zemí. „Nepřejeme si nadměrnou migraci ze zemí EU,“ prohlásil Cameron. Podle něj by lidé neměli mít možnost žádat dávky z britského sociálního systému, aniž by do něj předtím nějak přispěli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek