Johnsonova podpora Brexitu zahýbala sázkovými kurzy

22.02.2016
čtk

Záměr londýnského starosty Borise Johnsona podpořit odchod Británie z Evropské unie podle bookmakerů zvýšil pravděpodobnost, že voliči právě takto rozhodnou v červnovém referendu.

Londýnská sázková kancelář Ladbrokers v neděli podle agentury Reuters změnila kurz sázek na takzvaný brexit (odchod Británie z EU) z 12:5 na 2:1. Znamená to, že pokud voliči podpoří brexit, za každou vsazenou libru bude úspěšný tipující inkasovat libry dvě, zatímco ranní kurz ještě sliboval 12 liber za vsazených pět.

Podle bookmakerů stejné sázkové kanceláře se rovněž po dnešním vystoupení charismatického politika zvýšila pravděpodobnost, že Johnson se stane příštím lídrem Konzervativní strany poté, co z jejího čela odejde současný premiér David Cameron. Johnsonův kurz se zlepšil z 11:4 na 2:1, čímž starosta přeskočil ministra financí George Osbornea a stal se hlavním favoritem.

Podpora vystoupení Británie z EU zvýšila šance i dalším politikům. Například ministr spravedlnosti Michael Gove má nyní místo dřívějších 16:1 kurz 10:1.

Odhady Ladbrokers však nejsou vždy správné. Ještě tento týden sázková kancelář vypisovala na to, že Johnson podpoří setrvání Británie v EU, kurz 1:4. Její bookmakeři tedy věřili výrazně více jeho „ano“ pro setrvání, než mají nyní za pravděpodobné, že voliči rozhodnou o vystoupení země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek