Tusk varoval unii, aby spory kvůli migraci nevyhnala Británii

25.02.2016
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu varoval unijní lídry, že svými spory ohledně řešení migrační krize by mohli přispět k odchodu Británie z Evropské unie a k oslabení tohoto bloku. To, jak se EU vyrovná s migrací, bude klíčové pro výsledek červnového britského referenda o setrvání země v unii, řekl Tusk v Bruselu v projevu k europoslancům.

Dohoda o nové podobě vztahů mezi Británií a Evropskou unií, kterou minulý pátek schválili vedoucí představitelé všech zemí EU, je „právně závazná a nezvratitelná“ a je v souladu s unijním právem, řekl Tusk v reakci na spekulace, že Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku by mohl některé části dohody zrušit.

Jednotné evropské řešení migrační krize by podle Tuska měli „s největším odhodláním“ podpořit všichni ti, „kteří chtějí zachovat jednotu Evropské unie, jednotu Západu jako celku“. Pokud tento vznikající plán někdo poruší, přispěje podle bývalého polského premiéra k odchodu Británie z EU.

Předseda Evropské rady žádnou zemi nejmenoval. Vyjádřil se však poté, co maďarský premiér Viktor Orbán, hlasitý kritik přijímání uprchlíků, ohlásil referendum o plánu Evropské unie přerozdělit uprchlíky mezi členské země podle kvót. Tusk po debatě v parlamentu agentuře Reuters řekl, že se stále snaží zjistit podrobnosti o chystaném maďarském hlasování, a nechtěl ho komentovat. Sám Orbán zatím žádné datum neoznámil.

Ministři vnitra všech 28 členských států se sejdou ve čtvrtek v Bruselu; o migrační krizi budou jednat před březnovým summitem EU-Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek