Rakousko: Spor mezi politiky a ústavním soudem kvůli migraci

17.03.2016
Euroskop, čtk

Předseda rakouského ústavního soudu Gerhart Holzinger prohlásil plánované zavedení limitu na počet přijímaných žádostí o azyl „za nezákonné a neústavní“. Podle mluvčího vládní Rakouské lidové strany (ÖVP) pro otázky ústavy Wolfganga Gerstla ale zašel soudce příliš daleko, neboť kritizoval něco, co ještě nemá ani konkrétní právní podobu. Vídeň chce stanovit „horní hranici“ počtu přijímaných uprchlíků na 37.500 ročně.

„Holzinger tím zašel jednoznačně příliš daleko,“ uvedl Gerstl s tím, že svým výrokem soudce jen znejistil obyvatele země a ohrozil „úspěšnou politiku Rakouska na evropské úrovni“.

Nezodpovědné je podle Gerstla od předsedy ústavního soudu především to, že označil za neústavní právní úpravu, která ještě ani není na papíře, a on ji tak nemůže znát.

Podle Gerstla se Rakousko v žádné mezinárodní smlouvě nezavázalo přijímat migranty z takzvaných bezpečných zemí. Zdůraznil také, že důvěřuje vládě, že nalezne ústavní možnost, jak limit zavést.

Na strop pro uprchlíky panují různé názory

Jeden z pověřených znalců, innsbrucký právník Walter Obwexer, už dříve uvedl, že je nepřípustné stanovit horní hranici zákonem a po jejím naplnění uzavřít hranice. V tom případě by skutečně byla neústavní. Stejného výsledku by ale bylo možné dosáhnout například důsledným dodržováním takzvaných dublinských pravidel Evropské unie. Podle nich má žádost o azyl posoudit ten stát, kde se konkrétní cizinec poprvé ocitl na území EU. V případě Rakouska by to bylo nejčastěji Řecko.

Vicekancléř a předseda ÖVP Reinhold Mitterlehner už v úterý uvedl, že se „horní hranice“ určitě v nějaké formě „dá technicko-právně stanovit“.

Na právní proveditelnost opatření si vláda kancléře Wernera Faymanna nechala vypracovat posudek, jehož výsledek by měla mít k dispozici v následujících dnech.

Strop na žádosti o azyl ve formě zákona neexistuje

Rakouská vláda se v lednu dohodla na tom, že zavede roční limit na počet přijímaných žádostí o azyl, který stanovila na 37.500. Změnila proto i režim na hranicích, kde od poloviny února začala přijímat jen 80 žádostí denně. Opatření vedoucí k dodržení stanoveného limitu jsou tak sice uplatňována, ve formě právního nařízení či zákona však zatím neexistují.

V loňském roce Rakousko přijalo 90.000 žadatelů o azyl, což odpovídá zhruba procentu místní populace. Letos se však vzhledem k očekávaným počtům nově příchozích migrantů rozhodlo počet přijímaných žádostí o azyl striktně omezit. Do roku 2019 jich chce Vídeň přijmout maximálně 127.500.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek