Jourová připravuje balíček opatření ke sladění práce a rodiny

22.04.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise chystá balíček opatření ke sladění práce a rodiny. Obsahovat by měl možnosti flexibilní práce, otcovskou dovolenou, změny v rodičovské či investice do jeslí a školek, na konferenci Gender Gap v Praze to řekla eurokomisařka Věra Jourová.

Podle Jourové by měla vzniknout nová evropská směrnice, upravit by se měly ale i některé dosavadní předpisy. Díky nim by se měla rozšířit práce z domova, částečné úvazky či sdílená místa. Otcovská dovolená by měla být zavedena v celé EU. Trvat by měla aspoň dva týdny a platit by se měla z nemocenského pojištění, míní Jourová.

Víc peněz do mateřských škol

Změny by čekaly i rodičovskou, úprava by měla obsahovat „víc pobídek pro muže“. Například určitá doba rodičovské dovolené by byla vymezena jen jim. Pokud by chtěli, vybrali by si ji, vystřídání s partnerkou by v tomto čase nebylo možné, popsala Jourová. Pružně by se měly čerpat také rodičovské příspěvky – buď naráz, nebo postupně. Víc evropských peněz by mělo plynout do mateřských škol.

Jourová nesouhlasí s tím, že by opatření pomohla jen ženám. Podle eurokomisařky zajištění rovných podmínek prospěje celé společnosti.

Návrhy změn chce mít hotové do konce roku, předložit je pak chce nejpozději na začátku příštího roku. Mají nahradit zamýšlenou novelu směrnice o mateřské dovolené v EU, kterou řada členských států odmítla.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek