Šéf britské strany UKIP Nigel Farage oznámil svou rezignaci

04.07.2016
Euroskop, čtk

Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage oznámil rezignaci na svou funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle: odchodu Británie z Evropské unie. Britové se pro takzvaný brexit vyslovili v červnovém referendu většinou 52 procent.

„Nikdy jsem nebyl a nikdy jsem ani nechtěl být kariérním politikem,“ uvedl Farage. „Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie,“ dodal. „Myslím, že je správné, abych nyní rezignoval na post předsedy UKIP,“ řekl Faragena tiskové konferenci.

Navzdory odchodu z vedení strany Faragepodle svých slov nadále podporuje UKIP a hodlá podpořit i další protievropské strany a hnutí ve zbytku evropské osmadvacítky.

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie způsobilo na britské politické scéně doslova zemětřesení. Bývalý londýnský starosta a jeden z hlavních představitelů kampaně za odchod Spojeného království z EU Boris Johnson, kterého mnozí považovali za možného Cameronova nástupce, se minulý týden odmítl o pozici lídra Konzervativní strany ucházet. Po oznámení výsledků ohlásil svou rezignaci premiér David Cameron.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek