Britskou premiérkou se stane Theresa Mayová

13.07.2016
Euroskop, čtk

Britský premiér David Cameron ve středu odstoupí a uvolněné funkce se ujme dosavadní ministryně vnitra Theresa Mayová, která po něm převzala i řízení Konzervativní strany. Cameron rezignoval poté, co v červnovém referendu zvítězili zastánci odchodu země z EU(brexitu), zatímco on vedl kampaň za setrvání Británie v unii.

Cameron předá formálně vládní funkci 59leté Mayové krátce poté, co se od 13:00 SELČ naposledy zúčastní tradiční bouřlivé výměny názorů mezi premiérem a zákonodárci v britském parlamentu za účasti médií. V úterý předsedal své 250. a současně poslední schůzi kabinetu.

Úkol pro Mayovou: brexit

Euroskeptička Mayová, která ale v kampani byla pro setrvání v EU, se stane po Margaret Thatcherové druhou předsedkyní vlády v dějinách Británie. Jejím hlavním úkolem bude uskutečnit co nejméně bolestivý odchod Británie z EU a dohodnout s evropskými partnery nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. Tato jednání budou nejspíš složitá a potrvají více než dva roky.

Přestože během šesti let u moci dosáhl i dalších věcí, Camerona si bude svět hlavně pamatovat jako premiéra, který dovedl Británii k odchodu z Evropské unie. Slib referenda o členství udělal v době, kdy konzervativci před loňskými volbami ztráceli podporu na úkor protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Věřil, že většina Britů bude nakonec pro další členství v unii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek