Vláda Mayové: Boris Johnson se stal šéfem britské diplomacie

14.07.2016
Euroskop, čtk

Očekává se, že nastupující britská konzervativní premiérka Theresa Mayová bude ve čtvrtek pokračovat v utváření nového kabinetu. Krátce po středečním převzetí moci od Davida Camerona již jmenovala jednoho z vůdců brexitu Borise Johnsona šéfem diplomacie.

Dosavadního šéfa diplomacie Philipa Hammonda jmenovala ministrem financí. Poslanec David Davis se stal „ministrem brexitu“ odpovědným za vyjednání odchodu z EU s evropskými partnery. Mezi již jmenovanými členy vlády je i bývalá ministryně energetiky Amber Ruddová, která bude nyní řídit ministerstvo vnitra.

Podle deníku The Guardian nová premiérka při vytváření vlády zohledňuje, kdo byl z dosavadních ministrů pro brexit a kdo proti němu. Také chce mít ve vládě více žen, což podle listu může ohrozit některé Cameronovy „staré chráněnce“.

Novou vládu čekají zejména jednání o brexitu

Nová vláda bude mít za hlavní úkol uskutečnit co nejméně bolestivý odchod Británie z EUa dohodnout s evropskými partnery nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. Tato jednání budou složitá a potrvají asi dva roky.

Při formování vlády bude Mayová muset mít podle komentářů také na paměti, že slíbila obnovit jednotu uvnitř Konzervativní strany a mezi obyvateli, kterou vážně narušila tvrdá kampaň před referendem a jeho výsledek. Mnoho občanů má podle Reuters zlost na politické elity.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek