Iniciativa Průmysl 4.0 má posunout průmysl do nové éry

22.08.2016
Euroskop, čtk

Vláda ve středu projedná Iniciativu Průmysl 4.0. Jejím cílem je udržet a posílit konkurenceschopnost Česka v době masového nástupu tzv. čtvrté průmyslové revoluce ve světě. Dokument má podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) poskytnout klíčové informace související s tématem čtvrté průmyslové revoluce, ukázat možné směry vývoje a nastínit návrhy opatření, která by mohla podpořit ekonomiku a průmyslovou základnu ČR.

Česko podle MPO na nové trendy musí reagovat také, protože skýtají obrovské příležitosti z pohledu udržitelnosti a zvýšení produktivity průmyslové výroby a služeb a potažmo poptávky po kvalifikované práci. „V opačném případě hrozí ČR ztráta konkurenceschopnosti s velkými dopady nejen na zaměstnanost a produktivitu, ale celý rozvoj společnosti,“ uvádí předkládací zpráva.

Iniciativa Průmysl 4.0 chce zmobilizovat klíčové rezorty a reprezentanty průmyslové sféry k vypracování podrobných akčních plánů v oblastech politického, ekonomického a společenského života.

Řada vyspělých zemí se již několik let zabývá nástupem čtvrté průmyslové revoluce, která zásadním způsobem mění povahu průmyslu, energetiky, obchodu, logistiky a dalších částí hospodářství i celé společnosti. „Česká republika i přesto, že patří mezi nejindustriálnější země Evropy, není na příchod těchto změn dostatečně připravena,“ uvádí dokument.

Připravenost ekonomiky na Průmysl 4.0 je charakterizována zejména kvalitou internetového a digitálního prostředí. Iniciativa zmiňuje, že podle Global technology report 2014 Světového ekonomického fóra je Česká republika v tomto ohledu na 42. místě. Podobně index připravenosti zemí sestavený firmou Roland Berger řadí ČR mezi „tradicionalisty“. To znamená země, které těží z kvalitní průmyslové základny, ale zatím nezavedly iniciativy na posunutí průmyslu do nové éry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek