Slovensko hostí neformální jednání ministrů zahraničí EU

02.09.2016
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí členských států Evropské unie se dnes sejdou na dvoudenním neformálním jednání v Bratislavě. Hlavní témata podle slovenského předsednictví EU budou situace po nezdařeném puči v Turecku a vývoj krize na východě Ukrajiny. Do Bratislavy dostali pozvání i zástupci kandidátských zemí na členství v unii, tedy Srbsko, Černá Hora, Albánie, Makedonie a Turecko.

Případ Turecka je s ohledem na vývoj po potlačeném puči velice citlivým bodem unijní politiky. S Ankarou se EU již dříve dohodla na řešení migrační krize, jehož podstatou je uzavření takzvané balkánské běženecké cesty. Mnozí unijní politici nyní kritizují tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že se snaží potlačeného převratu využít k upevnění vlastní moci, a obviňují ho z autoritářství.

Cílem bratislavské schůzky je dohodnout se na společné diplomatické strategii pro nadcházející měsíce. Protože jde ale o neformální zasedání unijních ministrů zahraničí, žádné konkrétní výsledky se nečekají, připomněla agentura DPA.

Na sobotu, tedy závěrečný den schůze, je ohlášena tisková konference za účasti šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové, která rokování ministrů povede.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek