Mayová souhlasí s návrhem opozice zapojit parlament do brexitu

13.10.2016
Euroskop, čtk

Britská vláda by uvítala zapojení Dolní sněmovny parlamentu do vyjednávání o odchodu země z EU (brexitu), pokud by to ale tento proces nenarušovalo. Uvedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová. Parlament podle ní například nebude moci hlasovat o spuštění brexitu, upřesnila agentura Reuters. Mayová se vyjádřila krátce před hlasováním poslanců o návrhu opozice, aby parlament mohl strategii vlády v tomto procesu „patřičně zkoumat“.

Vláda návrh podpořila, ale doplnila ho podmínkami. Kontrola parlamentu nebude smět zpochybňovat výsledek červnového referenda ani narušovat vyjednávání o odchodu z EU s evropskými partnery. Labouristé, kteří byli v referendu proti zrušení členství v unii, to i přes podmínky označili za svůj úspěch a ústupek Mayové, která podle nich nechtěla proces konzultovat řádně se zákonodárci.

Dialog mezi Konzervativci a opozicí

„Text přispěje k tomu, aby měl proces demokratický rámec,“ vysvětlil podle agentury AFP návrh labouristů Keir Starmer, který se ve straně zabývá zahraniční politikou.

Podmínky dodané k návrhu podle komentářů umožní poslancům vládních konzervativců hlasovat pro iniciativu opozice, aniž by vypadali jako zrádci. Očekávané hlasování poslanců, z nichž většina nejspíš byla v osudném referendu 23. června proti odchodu Británie z EU, navíc nebude pro vládu nijak závazné.

Jaké podmínky se podaří odcházející Británii vyjednat?

Mayová nedávno oznámila, že proces vyjednávání odchodu z EU zahájí koncem března 2017. Nyní britská vláda připravuje strategii, kterou hodlá uplatnit při jednání s unií. Hlavní otázkou zůstává, jaké konkrétní představy bude mít premiérka ohledně volného pohybu osob a jednotného trhu, které jsou podle unijních špiček nerozlučně spjaty.

Mayová dnes naznačila, že vyjednávání budou složitá. „Chystáme se být v našich jednáních ambiciózní s cílem vyjednat co nejlepší dohodu pro Brity.

Dohoda má zahrnovat co možná největší přístup (Británie) na evropský (jednotný) trh, aby (britské) podniky mohly s ním obchodovat a působit v něm,“ řekla premiérka poslancům. Současně zdůraznila, že dohoda musí také zahrnovat snížení imigrace.

Budoucí vztahy však zůstávají otázkou

Premiérka už dříve prohlásila, že výsledek plebiscitu je vzkazem Britů, že chtějí, aby do země přicházelo méně cizinců. Poukázala na to, že její předchůdce a zastánce dalšího členství v unii David Cameron nedodržel slib, že výrazně sníží přistěhovalectví, včetně imigrace ze zemí EU.

Z Bruselu, Paříže, Berlína a dalších metropolí ale opakovaně zaznělo, že Evropská unie nevyhoví žádosti Londýna, aby Británie měla i po odchodu z EU plný přístup k unijnímu jednotnému trhu, pokud Spojené království neumožní volný pohyb občanů z unijních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek