Komise schválila český plán, kam dát dotace do výzkumu

14.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise schválila český plán, do jakých perspektivních oborů nasměrovat evropské dotace, jež využije tuzemský výzkum. Česko tak splnilo jednu z podmínek Bruselu, tou byla takzvaná RIS3 strategie, klíčový dokument, který se váže na výzvy operačních programů na vědu a výzkum. Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes ČTK řekl, že výzkum, vývoj a inovace by neměly mít žádné potíže s čerpáním evropských fondů.

Schválení strategie bylo předběžnou podmínkou pro čerpání evropských fondů v několika operačních programech. Do výzkumu a podnikání v nejperspektivnějších odvětvích českého hospodářství má jít z evropských dotací a národních, regionálních i soukromých zdrojů v příštích letech až 70 miliard korun.

Do nových prioritních oblastí výzkumu patří například digitální technologie, elektrotechnika, pokročilá medicína nebo životní prostředí. Na tyto oblasti by měly být zaměřeny i výzvy z operačního programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ realizovaného na ministerstvu průmyslu, dále z programu „Výzkum, vývoj a vzdělávání“ koordinovaného ministerstvem školství a také z programu „Praha – pól růstu“.

Strategie prošla navzdory kritice

Kritici na jaře upozorňovali, že evropské dotace pro výzkum mohou být ohroženy, protože vládní sekce pro vědu, výzkum a inovace pozdě předložila vládě konečnou podobu dokumentu. K první verzi měla EK výhrady, dokument ale podle Bělobrádkovy sekce měl být hotov až do konce letošního roku. Když se připravoval, kritizovali ho podnikatelé i vědci kvůli nedostatečnému zapojení regionálních subjektů, které se na přípravě podílely.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek