Polsko odmítá řešení sporu o ústavní soud doporučené Komisí

31.10.2016
Euroskop, čtk

Polská vláda odmítla doporučení Evropské komise k vyřešení vleklého konfliktu kolem ústavního soudu, kvůli němuž je kabinet premiérky Beaty Szydlové v Evropské unii terčem kritiky. V polském rozhlase to oznámil ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Evropská komise koncem července zaslala Polsku řadu „doporučení týkajících se právního státu“, včetně zveřejňování a plnění rozhodnutí ústavního soudu. Dala přitom Varšavě tříměsíční lhůtu, do 27. října, určenou k tomu, aby se podle těchto doporučení zachovala. Zároveň aktivovala proceduru končící v krajním případě sankcemi.

Waszczykowského ministerstvo nyní zveřejnilo prohlášení, v němž se uvádí, že „musí doporučení Evropské komise z 27. července považovat za nepodložená“. „Litujeme, že doporučení Evropské komise jsou projevem neúplné znalosti o tom, jak funguje právní systém v Polsku,“ dodává se v dokumentu.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm, která posiluje vliv PiS v nejvyšší justiční instanci země. Tuto prosincovou novelu ovšem sami soudci v březnu odmítli jako protiústavní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek