EU rozšířila syrské sankce o 18 dalších osob

15.11.2016
Euroskop, čtk

Celkem 17 ministrů syrské vlády a guvernéra centrální banky země zařadila nově Evropská unie na svůj seznam osob, které postihuje sankcemi za jejich podíl na represích vůči civilnímu obyvatelstvu v Sýrii. Na syrském soupisu těch, kdo nesmí do Unie cestovat a mají případně zmrazený evropský majetek, je tak nyní už 234 lidí. Zmrazení majetku se týká také 69 právnických osob.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jsou opatření vůči konkrétním členům vlády způsobem, jak se vyhnout tomu, aby jiná podoba sankcí dopadla na civilní obyvatele. „Sýrie je příkladem země, kde sankce odnášejí obvykle bohužel z velké části právě obyčejní obyvatelé způsobem, který je velmi tragický. Hledá se takový typ sankcí, které by mířily na ty, kdo nesou odpovědnost,“ řekl ministr. Krok EU je podle něj způsobem, jak dát najevo, že postup vůči civilistům v zemi je nepřijatelný.

Postihy konkrétních osob nejsou jediným způsobem, jak EU na syrský konflikt reagovala. Vůči Sýrii platí také ropné embargo, zákaz určitých typů investic i zmrazení prostředků syrské centrální banky v zemi. Zakázán je také dovoz technologií a zboží, které by mohlo sloužit k represím či sledování například internetové či telefonní komunikace. Tyto sankce byly naposledy prodlouženy 27. května a nyní platí do 1. června příštího roku.

Unie v pondělí zdůraznila, že si přeje dosáhnout trvalého urovnání syrského konfliktu, který nemá vojenské řešení. „EU je odhodlána zachraňovat životy a pokračuje ve své intenzivní snaze doručit humanitární pomoc do Halabu a kamkoliv je to potřeba,“ uvedly ve včerejším prohlášení členské země Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek