Moldavsko uspořádá referendum o zrušení asociace s EU

15.11.2016
Euroskop, čtk

Nově zvolený moldavský prezident Igor Dodon chce úzce hospodářsky spolupracovat s Ruskem a vyhlásit referendum o zrušení asociační smlouvy s Evropskou unií. Řekl to v rozhovoru, který v pondělí otiskl prokremelský ruský list Izvestija. Dodon vyhrál v neděli druhé kolo moldavských voleb, v němž proti němu stála proevropská kandidátka Maia Sanduová.

Dodon si je vědom, že jako prezident asociační smlouvu s EU podepsanou v létě 2014 nemůže sám zrušit. „Můžeme ale uspořádat referendum, v němž se lidé vysloví. Jako socialistický politik jsem byl vždy otevřeně pro integraci s Euroasijskou hospodářskou unií,“ prohlásil Dodon s odkazem na ekonomické společenství několika postsovětských států řízené Moskvou.

Podle prezidentových odhadů je 55 procent Moldavanů proti přidružení k EU a 65 procent považuje Rusko za spřátelený stát. Hospodářské ukazatele prý dokazují, že přidružení k EU bylo chybou.

Jedním z prvních poslal gratulaci do Kišiněva ruský prezident Vladimir Putin. V pozdravném telegramu pochválil Dodonovo úsilí o „sociální a ekonomickou stabilitu a budování vyvážených zahraničně politických priorit“. Kremelský šéf zároveň podle agentury TASS pozval nového moldavského prezidenta k návštěvě Ruska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek