Irský premiér vyloučil, že by se brexit dal vyjednat za dva roky

28.11.2016
Euroskop, čtk

Irský premiér Enda Kenny v pátek vyloučil, že by jednání o odchodu Británie z Evropské unie mezi Londýnem a Bruselem mělo trvat pouhé dva roky, jak předpokládá lisabonská smlouva. V rozhovoru pro televizní stanici Sky News to označil za nemožné.

„Myslím, že to nebude možné, aby jednání skončila do dvou let,“ řekl premiér. V EU podle něho převládá pocit, že by mělo vzniknout jakési přechodné období, které bude delší než dva roky, kdy bude Británie na odchodu. Neupřesnil ale, jak dlouhé by takové období mělo být.

Kenny, který již na začátku listopadu řekl, že jednání mezi Londýnem a EU by mohla být „velmi těžká“, nyní upozornil, že rozhovory budou zcela určitě provázet „nepředvídané problémy“, které odchod Británie z EU zdrží.

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá oficiálně zažádat o vystoupení z EU do konce března 2017 v souladu s výsledkem červnového referenda. Vyjednávání by tak mělo podle dosavadních plánů skončit na jaře 2019 před volbami do Evropského parlamentu, kam by už neměli kandidovat britští zástupci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek