Londýn možná zahájí brexit před koncem března

15.12.2016
Euroskop, čtk

Britská vláda je připravena zahájit jednání s Evropskou unií o podmínkách odchodu Británie (brexitu) dříve než na konci března, pokud bude moci. Uvedl to včera britský ministr pro brexit David Davis. Řekl, že by se tak mohlo stát někdy začátkem roku, konec března je jen nejpozdější termín. Vláda nyní čeká na lednové rozhodnutí soudu, zda může zahájit vyjednávání sama, nebo musí nejdříve žádat souhlas parlamentu.

Davis také usoudil, že vyjednat dohodu o brexitu je možné do 18 měsíců, jak chce Brusel. Proces, který začne ve chvíli, kdy Londýn podle článku 50 Lisabonské smlouvy oznámí svůj záměr z EU vystoupit, by měl vést k „co nejširšímu přístupu (Británie) na jednotný trh (EU),“ řekl ministr při jednání s poslaneckým výborem. Připustil, že by očekávaná dohoda mohla počítat i s nějakým přechodným obdobím, ale jen v případě nutnosti.

O dočasné či přechodné dohodě, která by jen připravila půdu pro definitivní novou formu vzájemných vztahů, hovořil nedávno šéf vyjednávacího týmu Evropské komise Michel Barnier. Panují totiž pochybnosti o tom, zda bude možné v průběhu pouhých dvou let dospět ke komplexní smlouvě, kterou navíc bude muset ratifikovat nejen europarlament, ale i parlamenty členských zemí EU i Británie.

Davis již dříve uvedl, že Británie by chtěla vyjednat vlastní model spolupráce s EU podobný tomu, co mají s unií Norsko, Švýcarsko nebo Turecko. Upřesnil, že britská vláda zveřejní své plány týkající se odchodu země z Evropské unie dřív, než proces formálně zahájí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek