Odbory v Británii vyzvaly vládu k ukončení nejistoty

19.12.2016
Euroskop, čtk

Britská obchodní komora (BCC) spolu s odborovou organizací TUC vyzvaly premiérku Theresu Mayovou, aby občanům Evropské unie (EU) okamžitě garantovala právo moci v Británii zůstat i po takzvaném brexitu. V dopise ji vyzvaly, aby ukončila stav nejistoty, který by mohl poškodit britskou ekonomiku.

„Firmy v celé Británii jsou hluboce frustrované z toho, že ministři jejich zaměstnancům a kolegům z EU odmítli zaručit povolení k pobytu. Některé firmy už přicházejí o své klíčové zaměstnance,“ uvedl generální ředitel Britské obchodní komory Adam Marshall.

Generální tajemnice odborové organizace TUC Frances O’Gradyová řekla, že pokračující nejasnosti ohledně statusu pracovníků z ostatních zemí EU neprospívají obchodu a ohrožují i některé služby, například zdravotnictví.

Společná výzva obou organizací navazuje na předchozí prohlášení několika odborových svazů. V minulých dnech byl zveřejněn otevřený dopis britských potravinářů se stejným požadavkem. Podle údajů britského statistického úřadu pracovalo v březnu v Británii 2,1 milionu občanů ze zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek