EU prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku o půl roku

20.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie prodloužila do 31. července 2017 hospodářské sankce vůči Rusku. Členské země tak nyní v praxi uskutečnily rozhodnutí, které padlo už ve čtvrtek na prosincovém summitu EU, plyne z tiskové zprávy Rady EU.

Opatření zakazují do Ruska vyvážet některé technologie například pro těžbu ropy, ale především omezují vstup ruských firem a bank na finanční trhy. Unie je zavedla 31. července 2014 původně na rok jako reakci na destabilizující postup Ruska v ukrajinské krizi. V září téhož roku byly zpřísněny.

Loni v březnu summit EU podmínil zrušení těchto sankcí pokrokem při plnění mírových dohod z Minsku, které měly být naplněny do konce roku. To se však nestalo, a tak sankce byly opakovaně prodlouženy.

O nedostatečném zlepšení při plnění dohod byl prosincový summit EU informován německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem François Hollandem. Jejich diskuse dle tiskové zprávy „připravila půdu pro prodloužení sankcí“ o další půl rok. Polsko přitom podle diplomatů navrhovalo opatření prodloužit dokonce o rok. Příslušné rozhodnutí bylo včera přijato v takzvané písemné proceduře a právně začne platit po zveřejnění v unijním věstníku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek