Od ledna se předsednictví EU ujme Malta

30.12.2016
Euroskop, čtk

Evropské unii bude od ledna na půl roku předsedat Malta, tedy země, představující pouhých 0,08 procenta unijní populace. Kormidla EU se ostrov ve Středozemním moři ujímá v komplikované době, kdy zdaleka není zažehnána migrační krize, přetrvávají hospodářské potíže a nejpozději březnu by měla Británie oznámit, že z unie hodlá odejít.

Priority maltského předsednictví jsou tři a nechybí mezi nimi migrační problematika. Malta je do roku 2020 poslední středomořskou zemí, která unii povede. Právě přes Středozemní moře do Evropy stále míří desetitisíce afrických migrantů.

Jako konkrétní cíle si Malta v migrační problematice vytkla snahu posílit společný unijní azylový systém tak, aby bylo možné „spravedlivěji rozdělovat migrační zátěž mezi členské země“. Právě Malta má pokračovat v hledání shody nad návrhem Evropské komise na povinné přerozdělování migrantů v krizové situaci.

Malta chce ovšem tlačit také na to, aby byl úspěšně dokončen loni započatý program přerozdělení 160.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. To ale některé unijní země odmítají a Slovensko a Maďarsko se kvůli věci soudí.

Dalšími prioritami jsou jednotný trh, bezpečnost, sociální začleňování, vztahy s evropskými sousedy a také námořní problematika. Malta, která vstoupila do EU v roce 2004, se své předsednické role ujímá poprvé a vystřídá končící Slovensko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek