Prezident Rumunska čeká od nové vlády posílení pozice v EU

05.01.2017
Euroskop, čtk

Nová rumunská vláda sociálního demokrata Sorina Grindeanua ve středu získala důvěru v parlamentu, kabinet podpořilo 295 poslanců, proti jich bylo 133. Informovala o tom agentura Reuters. Podle prezidenta Klause Iohannise by vláda měla posílit pozici země v EU a NATO.

Třiačtyřicetiletý Grindeanu je matematik a v minulosti byl starostou Temešváru v západním Rumunsku. Jeho Sociálnědemokratická strana PSD získala spolu se svým dlouholetým spojencem, Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), v prosincových volbách většinu křesel v obou komorách parlamentu. Koalice tam má převahu 250 ze 465 mandátů.

Rumunský prezident Iohannis vládu vyzval, aby se zaručila za to, že v zemi bude fungovat nezávislé soudnictví a právní stát. Vláda by měla také posílit pozici této balkánské země v Evropské unii a NATO, dodal Iohannis.

Grindeanu chce vytvořit z Rumunska „normální“ zemi

Grindeanu ještě před hlasováním řekl, že si přeje, aby Rumunsko bylo zemí, „kde mají lidé svobody a práva, jako má převážná většina evropských občanů“.

Nový premiér již po svém jmenování oznámil, že chce uvést do praxe program vlády, jehož cílem je zvýšit minimální mzdu a granty studentům, snížit daň z prodeje a zrušit daně pro seniory, kteří pobírají nízký důchod. Jeho cílem je rovněž zastavit tisíce Rumunů, kteří ze země emigrují, vybudovat dálnice a vytvořit to, čemuž říká „normální Rumunsko“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek