V případě opuštění jednotného trhu chce Skotsko referendum

09.01.2017
Euroskop, čtk

Šéfka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová v neděli upozornila britskou premiérku Theresu Mayovou, že myslí naprosto vážně uspořádání druhého referenda ve Skotsku o nezávislosti, pokud Spojené království v rámci brexitu (odchodu z EU) opustí jednotný evropský trh. Sturgeonová to řekla v rozhovoru poskytnutém zpravodajské stanici BBC.

Britská vláda se podle skotské první ministryně při jednáních nesmí soustředit jen na imigraci. Premiérka musí být ochotna přistoupit na kompromisy stejně jako Sturgeonová, chce-li mít na své straně Skotsko. Většina hlasujících skotských voličů, 62 procent, se v referendu vyslovila pro setrvání v unii.

„Udělají velkou chybu, jestliže si myslí, že nějak blafuju“ s vyhlídkou dalšího referenda o nezávislosti Skotska, řekla Sturgeonová. Pakliže se Británie rozhodne opustit jednotný trh, je rozhodnuta „dát Skotsku možnost rozhodnout o tom, zda chce být svrženo z tvrdého brexitového útesu pravicovými konzervativními stoupenci brexitu, nebo zda si samo chce rozhodovat o vlastní budoucnosti“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek