SPD vyšle do boje o post kancléře Schulze

25.01.2017
Euroskop, čtk

Kandidátem německé koaliční sociální demokracie na kancléře se překvapivě nestane předseda strany Sigmar Gabriel, ale bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Informovala o tom v úterý německá média. Schulz podle nich Gabriela nejspíš nahradí také v čele strany. Gabriel má místo toho do zářijových voleb vykonávat funkci ministra zahraničí.

O tom, kdo bude za SPD kandidovat na kancléře, se spekulovalo několik měsíců. Vedle Gabriela a Schulze se mluvilo také o primátorovi Hamburku Olafu Scholzovi. V posledních týdnech už média i odborníci víceméně počítali s tím, že se současné kancléřce za CDU/CSU Angele Merkelové postaví nynější vicekancléř a ministr hospodářství Gabriel. I proto je úterní zpráva nečekaná.

Gabriel spolustraníkům v Berlíně řekl, že kandidovat nebude. Zároveň jako kandidáta navrhl Schulze, který by se podle něj měl stát i šéfem strany. Do čela sociální demokracie by ho měl zvolit mimořádný stranický sjezd. Jeho kandidaturu na kancléře má posvětit předsednictvo strany tuto neděli. Poslancům se Schulz představí už ve středu.

Schulz má proti Merkelové větší šanci

Sedmapadesátiletého politika k rozhodnutí, o němž do poslední chvíle věděl jen on a Schulz, vedly osobní i politické důvody. Už dříve se mluvilo o tom, že Schulz je v průzkumech veřejného mínění oblíbenější než Gabriel, a mohl by tak lépe konkurovat šéfce konzervativní unie Merkelové. „Kdybych teď kandidoval, selhal bych a se mnou SPD,“ řekl Gabriel ke svému rozhodnutí magazínu Stern. Schulz podle něj má výrazně větší šance.

Svou politickou budoucnost alespoň na příští měsíce vidí Gabriel na ministerstvu zahraničí, kde by měl nahradit Franka-Waltera Steinmeiera, který se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidentem. Na resortu hospodářství by Gabriela měla vystřídat jeho dosavadní náměstkyně Brigitte Zypriesová, uvedla agentura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek