Sobotka: ČR se možná přidá k žalobě mýtného v Německu

26.01.2017
Euroskop, čtk

Česká vláda považuje chystané zavedení mýtného na německých dálnicích za nestandardní a neférové k občanům ostatních států Evropské unie, uvedl v tiskové zprávě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud analýzy označí opatření za diskriminační, mohla by se Česká republika přidat k chystané rakouské žalobě k Soudnímu dvoru Evropské unie. Zavedení mýtného pro osobní vozy od roku 2018 nebo 2019 ve středu schválila německá vláda.

Sobotka uvedl, že návrh není fér pro ostatní státy, protože umožní Němcům získat zpět zaplacené mýto formou slevy na dani. „Poplatky by tak fakticky zaplatili pouze cizinci. Cílem naší vlády je v této věci chránit práva českých občanů i podnikatelů. V EU musí nadále platit spravedlivá a rovnocenná pravidla pro všechny státy i občany,“ uvedl Sobotka.

Ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) Sobotka požádá, aby vypracoval analýzu ke vzniklé situaci. „Pokud se potvrdí, že pro ČR vzniknou negativní diskriminační dopady, vláda zváží připojení k připravované žalobě Rakouska na postup Německa,“ dodal.

Ťok sice rozumí snaze Berlína zavést na německých silnicích mýto, systém však podle ministra nesmí být diskriminační, tedy zaměřený jen na řidiče z jiných zemí. „Finální podobu zákona jsme dosud neměli k dispozici. Počkáme na právní analýzu toho, jak je zákon napsán, a podle toho se dále rozhodneme. Pokud by návrh byl diskriminační, postavíme se proti němu,“ sdělil ČTK Ťok.

Němečtí řidiči dostanou kompenzace

Mýtné by měl bez větších problémů schválit německý parlament. Ceny za desetidenní mýtné, které zřejmě bude využívat i řada Čechů, se mají pohybovat v závislosti na množství emisí v rozmezí od 2,5 eur do 25 eur (zhruba 68 až 675 korun). Nejdražší roční mýtné bude stát 130 eur (3500 korun).

Návrh, s nímž už vyjádřila souhlas Evropská komise, vychází z toho, že Berlín může německým řidičům náklady na poplatky kompenzovat v závislosti na tom, jak ekologickým vozem jezdí. Majitelé aut s velmi nízkými emisemi tak nyní získají ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na mýtném. I tento postup ale některé země osmadvacítky považují za diskriminační.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek