Sturgeonová: Proces brexitu by měl schválit místní parlament

26.01.2017
Euroskop, čtk

Britská vláda má podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové „politickou povinnost“ před zahájením procesu odchodu z Evropské unie požádat o souhlas skotský, velšský a severoirský parlament, i když britský nejvyšší soud v úterý rozhodl opačně. Je „stále jasnější“, že Skotsko musí vzít svou budoucnost do vlastních rukou, uvedla podle agentury Reuters Sturgeonová v reakci na soudní verdikt.

Nejvyšší soud v úterý rozhodl, že britská vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z Evropské unie souhlas britského parlamentu, ale že se k tomuto kroku už nemusí vyslovovat skotský, severoirský a velšský parlament.

Obyvatelé Skotska a Severního Irska v červnovém referendu hlasovali pro setrvání v unii, většina Anglie a Walesu byla pro takzvaný brexit.

Britská vláda nebere Skotsko jako partnera

Sturgeonová, jež stojí v čele separatistické vlády, podle agentury Reuters rovněž uvedla, že její kabinet pošle do skotského parlamentu usnesení o souhlasu se spuštěním brexitu. Tvrzení, že Skotsko je pro britskou vládu rovnocenným partnerem, se podle ní ukázalo jako „prázdná rétorika“.

Sturgeonová už minulý týden prohlásila, že Skotsko musí mít možnost opustit Británii, pokud Londýnu nevyjdou jeho obchodní plány s Evropskou unií po odchodu z evropského bloku. Naznačila také možnost opakování referenda o setrvání v Británii. V září 2014 se Skotové rozhodli zůstat ve svazku s Británií mimo jiné po varování z Londýna i z Bruselu, že by v případě odchodu zároveň opustili EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek