Ayrault: Vícerychlostní Evropa nesmí ohrozit soudržnost EU

10.03.2017
Euroskop, čtk

Myšlenka takzvané vícerychlostní Evropy nesmí být v rozporu s jednotou a soudržností Evropské unie, řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault během dnešní návštěvy Slovenska. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák uvedl, že Slovensko chce být v integračním jádru EU.

„Vícerychlostní Evropa již existuje, příkladem je euro nebo Schengen (evropský prostor volného pohybu). Nesmí být v protikladu s jednotou a soudržností,“ řekl Ayrault během své přednášky na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

„Rozhodnutí Británie (o vystoupení z EU) upozornilo na pochybnosti občanů ohledně evropského projektu. Musíme reagovat, aby nebyla zpochybněna budoucnost EU. Je třeba být konkrétní a dbát na to, abychom zachovali soudržnost EU. Tato výzva stojí před námi intenzivněji, než kdykoli dříve,“ uvedl Ayrault.

Slovensko chce být v jádru integrace

Šéf slovenské diplomacie Lajčák v projevu na univerzitě řekl, že Bratislava se chce zařadit do jádra integrace EU. „Slovensko v každém případě chce být v integračním a hodnotovém jádru EU. Jsme přesvědčeni, že již nyní splňujeme podmínky,“ uvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek