Sobotka a Bieńkowská se shodli na boji proti protekcionismu

11.04.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka se s eurokomisařkou Elžbietou Bieńkowskou shodl na nutnosti zlepšení fungování vnitřního trhu EU a boji proti protekcionismu některých zemí. Sobotka v této souvislosti zmínil například problémy českých řidičů dopravních vozidel ve Francii či Německu. Bieńkowská označila protekcionismus za jeden z největších problémů EU.

„Některé země, zejména Německo, Francie, se snaží vynutit si respektování tamních pravidel o minimální mzdě vytvářením nových pravidel a administrativních povinností. Vytvářejí nové příležitosti, jak pokutovat dopravce. Vytváření byrokratických pastí je proces, který by se dělat neměl. Toto téma bychom měli silněji otevírat na půdě EU,“ uvedl Sobotka.

Bieńkowská připomněla, že proti ochranářským hospodářským politikám se v deklaraci přijaté v březnu v Římě postavili také premiéři a prezidenti 27 členských zemí. Podle Bieńkowské je nepřijatelné, aby země EU stavěly překážky do vzájemných ekonomických vztahů. „Musíme se zbavit ekonomických bariér, které v Evropě stále jsou a rozdělují nás na Východ a Západ,“ uvedla.

Česko by mělo zjednodušit život podnikatelům

Eurokomisařka ocenila, že česká ekonomika roste a daří se jí. Rezervy jsou podle jejích slov nastavení podnikatelského prostředí. Uvítala by snížení administrativy nebo jednodušší zakládání nových podniků a takzvaných start-upů .Členské země sedmadvacítky se musí podle ní adaptovat na probíhající průmyslovou revoluci, která vyžaduje využívání digitálních technologií, důraz na inovace a výzkum.

Dalším tématem jednání bylo podle Sobotky udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu, pracovních míst a zajištění stabilních dodávek energie. Sobotka s eurokomisařkou podle svých slov také jednal o agentuře GSA (Evropský družicový navigační systém Galilieo), zejména o problému s krácením platů jejích pražských zaměstnanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek