Euro po zvolení Macrona posílilo nad hranici 1,1 dolaru

09.05.2017
Euroskop, čtk

Euro se poprvé od amerických prezidentských voleb dostalo nad hodnotu 1,1 USD (26,703 korun). Na asijských trzích tak po ohlášení vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách posílilo o 0,2 procenta. Euro také posílilo vůči japonskému jenu, a to na dvanáctiměsíční maximum, uvedla agentura Reuters.

Euro se nyní obchoduje za 124.58 jenů, vůči japonské měně si polepšilo téměř o půl procenta. Vůči jenu posílil také dolar. Vzestup společné evropské měny však není zdaleka tak dramatický jako ten dvouprocentní po prvním kole francouzských prezidentských voleb, kde hrozil scénář s postupem dvou euroskeptických kandidátů.

„Vítězství Emmanuela Macrona poskytuje trhům zasloužený odpočinek od evropské politiky,“ řekl agentuře Reuters Bill Street, vedoucí investic londýnské skupiny State Street Global Advisors. „Výsledek společně s předběžnou dohodou o řeckém dluhu z minulého týdne postačí pro krátkodobý růst,“ konstatoval Street.

Přinejmenším krátkodobý pozitivní efekt pro trhy a francouzské vládní dluhopisy předpokládá také David Zahn ze správcovské společnosti Franklin Templeton. „Avšak velmi rychle bude narůstat tlak na Macrona, aby přišel s konkrétním plány své politiky. V tuto chvíli známe jen hrubý náčrt jeho záměrů,“ řekl Zahn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek