Malmströmová: Situace médií v ČR neohrožuje právo EU

01.06.2017
Euroskop, čtk

Plénum Evropského parlamentu dnes diskutovalo o riziku politického zneužívání médií v České republice. Evropskou komisi zastupovala komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která v úvodu připomněla omezené pravomoci Komise v otázce svobody a plurality médií. Upozornila, že se může do věci vložit, jen když je ohrožena unijní legislativa. To se v nynějším případě podle švédské komisařky neděje.

Po představitelce Komise vystoupili zástupci europarlamentních frakcí a následovala debata ostatních europoslanců. Během zhruba hodinové diskuse byl jednací sál z velké části prázdný a debatu sledovalo jen několik desítek z více než 750 europoslanců. Čeští europoslanci většinově zdůrazňovali, že Česko nemá v otázce médií systémovou potíž, ale selhal jeden konkrétní politik a podnikatel.

Místopředseda europarlamentu Pavel Telička (ANO) dnes prohlásil, že Babišův postup byl nepřijatelný. „Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo,“ upozornil s tím, že Babiš už není členem vlády. „Česká republika má funkční demokratické instituce, jejichž schopnost vypořádat se s takovýmito problémy není omezována,“ řekl Telička.

Podle německé europoslankyně, šéfky výboru pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleové, kterou Babiš za její postoj k němu trvale kritizuje, byla dnešní debata výjimečná. „Tohle není o České republice nebo o lidech v Česku. Tohle je o velmi unikátním systému,“ poznamenala a připomněla, že její výbor se konfliktem zájmů v ČR zabývá už od roku 2014. „Jde o konflikt zájmů, který EU nemůže ignorovat,“ zdůraznila s tím, že Babišovy firmy získaly z evropských peněz přes 5,1 miliardy korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek