Komise EU: Reforma soudnictví v Polsku ohrožuje vládu práva

19.07.2017
Euroskop, čtk

Poslední návrhy změn soudního systému v Polsku, které nyní projednává polský parlament, výrazným způsobem zvyšují ohrožení vlády práva v zemi, domnívá se Evropská komise. Novinářům to řekl její první místopředseda Frans Timmermans poté, co dnes o vývoji komisaři poprvé diskutovali. Komise se k věci vrátí příští týden, už nyní ale začne kvůli situaci připravovat další kroky, včetně řízení pro porušení povinností a třetího doporučení Varšavě ohledně stavu právního státu. Timmermans však dnes Varšavu opět vyzval, aby projednávanou reformu zastavila a vrátila se k dialogu.

Výrazně se nyní ale podle něj v důsledku posledních kroků polské vlády také přiblížila chvíle, kdy Komise navrhne členským zemím, aby rozhodly, že v Polsku jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je Evropská unie založena. Tím by se poprvé v historii otevřela cesta k možnosti potrestat členskou zemi EU odebráním některých hlasovacích práv. O věci by však musely ostatní státy rozhodnout jednomyslně a Maďarsko dosud dávalo najevo, že s jeho podporou počítat možné není.

Evropská komise už v roce 2016, v souvislosti s děním kolem polského ústavního soudu, došla k závěru, že vláda práva je v Polsku systematickým způsobem ohrožena. Polsku proto dala dvě doporučení, jak situaci napravit. Timmermans dnes připomněl, že její obavy sdílí jak další členské země EU, tak také europarlament a další instituce.

Polské soudy by se dostaly pod politickou kontrolu

Komise se ale dnes zabývala především dalšími navrženými či už přijatými zákony z poslední doby, například o reformě soudcovské rady, o nejvyšším soudu a o organizaci soudnictví. Každý z těchto plánů zvlášť by v případě přijetí výrazně podkopal nezávislost polského soudnictví, varoval Timmermans.“Společně by zlikvidovaly jakoukoliv zbývající nezávislost soudů a dostaly soudní systém pod plnou politickou kontrolu vlády,“ upozornil.

Dnes ale Evropská komise žádné konkrétní kroky vůči Polsku nepodnikla. Čeká totiž na to, v jaké přesné podobě budou nové zákony nakonec schváleny. V návrzích totiž některé změny nyní žádá polský prezident Andrzej Duda. Timmermans před novináři odmítl, že by současná situace mohla v důsledku znamenat polský odchod z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek