EK v případě zadržené lodi Iuventa důvěřuje Itálii

04.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) včera uvedla, že v případě preventivně zadržené lodi německé neziskové organizace, která se podílela na záchraně migrantů ve Středozemním moři, důvěřuje italským úřadům. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA. Italská policie ve středu zadržela loď Iuventa organizace Jugend Rettet (JR) kvůli podezření ze spolupráce s pašeráky lidí. Právník organizace uvedl, že JR se proti konfiskaci plavidla odvolá.

„Italským orgánům, které se případem zabývají, plně důvěřujeme,“ řekla mluvčí EK. Dále uvedla, že komise nemá bližší informace, a neví tedy, zda tento krok souvisí bojkotem italského kodexu regulujícího činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři.

Kodex je iniciativou italského ministerstva vnitra. Mezi opatření, jež jsou uvedena ve 13 bodech, patří zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek bojujících proti obchodu s lidmi.

Zákrok italské policie a pobřežní hlídky se uskutečnil na popud prokurátora Ambrogia Cartosia, podle nějž JR byla ve styku s pašeráky lidí a uzavírala s nimi dohody. Prokurátor ale zdůraznil, že organizaci z toho neplynul žádný zisk a že tato aktivita rozhodně nebyla dlouhodobá a koordinovaná. Posádku lodi k tomu podle prokurátora motivovala záchrana lidských životů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek