Kern chce jednat s Macronem, Sobotkou a Ficem o mzdách v EU

07.08.2017
Euroskop, čtk

Rakouský kancléř Christian Kern pozve na letošní hudební a divadelní festival v Salcburku francouzského prezidenta a premiéry České republiky a Slovenska. Napsal to rakouský deník Österreich. S Emmanuelem Macronem chce předseda rakouské vlády debatovat 23. srpna o boji s takzvaným sociálním a mzdovým dumpingem, který podle Macrona i Kerna negativně ovlivňuje pracovní trh v západní Evropě. Podle informací ČTK se schůzky pravděpodobně premiér Bohuslav Sobotka zúčastní.

Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států Evropské unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích. Tyto mzdy přitom často nedosahují ani zákonných úrovní minimálních mezd na západě EU.

O velkých rozdílech v životní úrovni mezi východem a západem Evropské unie debatoval Macron s premiéry visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) už v Bruselu koncem června. Účastníci schůzky tehdy konstatovali, že rozdíly v platech, které Paříž označuje za sociální dumping, mají důsledky pro trh práce v západních unijních zemích.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka v červnu v Praze obvinil západoevropské členy EU, že bojem proti sociálnímu dumpingu často maskují snahu vytlačit české firmy ze svých trhů.

Setkání v Salcburku se má podle deníku Österreich uskutečnit 23. srpna, jeho formálním rámcem bude koncert s díly Wolfganga Amadea Mozarta a Claudea Debussyho za řízení dirigenta Daniela Barenboima.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek