Rakousko posílí kontroly na hranicích, ČR se to ale nedotkne

09.08.2017
Euroskop, čtk

Rakousko zintenzivní kontroly na hranicích, protože v posledních dnech zaznamenalo vyšší počty ilegálních přechodů. Oznámil to dnes rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Podle agentury APA se budou nová opatření týkat pohraničních oblastí s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálii. O českých hranicích se agentura nezmiňuje.

Podle Sobotky budou až do odvolání na hranicích intenzivnější kontroly ze strany policie, které by měli pomáhat vojáci. Přísněji budou v příhraničí kontrolována například osobní auta, ale také nákladní vlaky, které přes rakouské území projíždějí z Itálie do Německa.

Důvodem přísnějších kontrol je podle ministra Sobotky zvýšený příliv migrantů, které úřady zaznamenaly v posledních dnech. Šlo o větší skupiny a migranti také přecházeli jinými trasami než obvykle.

O posílení kontrol v hraničních oblastech hovoří představitelé rakouské vlády už několik týdnů. Začátkem minulého měsíce rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil oznámil, že armáda přesunula čtyři obrněná vozidla k Brennerskému průsmyku, který spojuje Rakousko s Itálií. Italské ministerstvo zahraničí si tehdy kvůli tomu předvolalo rakouského velvyslance v Římě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek